Elevhälsans medicinska insats - EMI
EMI är en fortsättning på Barnavårdscentralens verksamhet och fungerar som ditt barns företagshälsovård. EMI består av skolsköterska och skolläkare.
EMI:s mål, som definieras i skollagen är; att bevara och förbättra elevernas psykiska och kroppsliga hälsa och verka för sunda levnadsvanor. EMI:s verksamhet regleras också av hälso- och sjukvårdslagen och Folkhälsomyndigheten är tillsynsmyndighet.
Skolläkaren som arbetar på många skolor träffar framför allt barn och ungdomar i behov av särskilt stöd och deltar vid elevhälsans teamträffar. Vi samarbetar med elevhälsans specialpedagoger, kuratorer och skolpsykolog samt sjukvårdens olika verksamheter.
EMI ska främst vara förebyggande. Den ska omfatta hälsobesök och enklare sjukvårdsinsatser vid de öppna mottagningarna ute på skolorna.
EMI har sekretess, vilket gör att information om enskild individ endast får ges efter samtycke från elev och/eller förälder (beroende på elevens ålder).
- Skolsköterskan ansvarar för elevens journal efter övertagande från BVC tills dess att eleven slutar i skolan.
- Utföra syn, hörsel, rygg, tillväxtkontroller och hälsosamtal regelbundet under skoltiden för att tidigt kunna identifiera problem eller symtom hos elever som kan innebära att de är i behov av insatser.
- Skolsköterskan har öppen mottagning för enklare akut sjukvård, kroniska sjukdomar och andra problem.
- Skolsköterskan informerar och arbetar förebyggande i hälsofrågor vid hälsobesöket, som t.ex. hygien, kost, motion, pubertetsutveckling, astma och allergi och ANT-frågor.
- Skolsköterskan samarbetar med övriga hälso- och sjukvårdsinstanser, individ/familjeomsorgen, barn/ungdomspsykiatrin och habiliteringen.
- Skolsköterskan utgör ett stöd till föräldrar och lärare angående enskilda elevers hälsoproblem eller funktionsnedsättning.
- Planerar och medverkar vid läkarundersökningar.
- Uppmärksamma förhållanden i elevers närmiljö som kan innebära risk för skador och ohälsa.
- Bevaka vaccinationstäckning och fullfölja vaccinationer enligt socialstyrelsens vaccinationsprogram.
- Tillföra medicinsk och omvårdnads kompetens som ett stöd i det pedagogiska arbetet både inom elevhälsoteamen och elevvårdskonferenser på skolorna.
Vaccinationer
Eleverna erbjuds vaccin mot
- Mässling/röda hund/påssjuka i år 2, från och med läsåret 18/19
- Difteri/tetanus/kikhosta i år 8 för barn födda från och med 2002 och senare
- Vaccin mot HPV (humant papillomvirus) till flickor i år 5