Matlagning och matförvaring
-
Varje extra grad kallare i kyl och frys ökar energianvändningen med ca 5 %. Rekommenderade temperatur för kyl är +5 grader och för frys –18 grader.
-
Frosta av frysen när is har bildats, isbildning orsakar högre energianvändning.
-
Placering av kyl och frys kan också påverka energianvändningen, om den står i ett svalare utrymme är energiförbrukningen lägre. Se till att kylens och frysens baksida inte står för tätt intill väggen.
-
Dammsug bakom kyl och frys och torka av regelbundet. Damm försvårar värmeutbytet vilket leder till en ökad energianvändning.
-
Tina upp maten i kylen, lägg den i kylen kvällen innan tillagning.
-
Använd stekpannor och kastruller med plana bottnar och använd de som passar till plattans storlek.
-
Koka med lock på och utnyttja eftervärmen.
-
Använd vattenkokare när du kokar upp vatten, vid matlagning kan man till exempel koka upp vatten till spaghetti i vattenkokaren och sen hälla i det i kastrullen.
-
Använd mikron till små matportioner eller en kopp tevatten det är energieffektivare än att använda spisen.
-
Köp kravmärkt och lokaltproducerad mat om du har möjlighet, kortare transportsträcka betyder mindre miljöpåverkan.
-
Använd termos för att hålla kaffet varmt i stället för att ha kaffebryggaren på.
-
Välj energisnåla produkter vid byte av vitvaror. Skillnaden på energianvändningen kan vara så stor som 700 kWh per år (cirka 875 kr) mellan en ny energieffektiv kyl och frys och en gammal modell. Energimyndigheten har testat olika modeller av vitvaror och hemelektronik, för att se resultatet kolla på energimyndighetens testlab.