- Start
- Om oss
- Kontakta oss
- Blanketter
- Avgifter
- Avfall/Renhållning
- Avlopp
- Bostad och hälsa
- Djur
- Energi- och klimatrådgivning
- Hygienisk verksamhet
- Kemikalier
- Livsmedel
- Dricksvatten
- Kosttillskott
- Kunskap och egenkontroll
- Livsmedelskontroller
- Matavfall/Animaliska biprodukter
- Matförgiftning
- Märkning
- Starta och driva livsmedelsverksamhet
- Utformning av livsmedelslokal
- Lokala hälsoskyddsföreskrifter
- Miljöskydd - företag
- Miljöskydd - hushåll
- Naturvård
- Rökfria miljöer
- Skolor, förskolor och barnomsorg
- Solarium
- Vatten
- Värmepump
- Tillbaka till Mora Kommun
- Tillbaka till Orsa kommun
Livsmedel
Livsmedelskontroll
Miljökontoret arbetar med att bedriva kontroll över kommunernas alla livsmedelsanläggningar. Syftet med kontrollen är att minska riskerna för att människor ska bli sjuka. Syftet är även att säkerställa att konsumenter ej blir vilseledda samt att skydda konsumenternas intressen.
Varje år ska alla livsmedelsverksamheter betala en årlig kontrollavgift. Fakturan skickas i regel ut någon gång under första kvartalet. Den årliga kontrollavgiften baseras på en riskklassificering från Livsmedelsverket, www.slv.se. Den årliga kontrollavgiften ska täcka kostnaden för kontroll av din verksamhet, samt även för inläsning, planering, rapportskrivning, granskning av inkomna dokument m.m. Beroende på hur mycket kontrolltid verksamheten har så fördelas tiden så att kontroll görs varje år, vartannat år eller vart tredje år. Färre än 3 timmar i kontrolltid innebär att du inte får kontroll varje år. 3 - 7 timmar i kontrolltid innebär att du får kontroll 1 -2 gånger per år och vid fler än 7 timmar får du kontroll flera gånger per år. Hur mycket kontrolltid din verksamhet har ser du i ditt klassningsbeslut. Kostnaden för kontroll är 1 070 kr/timme.Verksamheter som hanterar livsmedel som innebär högre risk, såsom råa animalier, får mer kontrolltid. Även antal portioner som en verksamhet hanterar påverkar kontrolltiden. Ju större verksamhet desto mer kontrolltid.
Matförgiftad - om du misstänker att du blivit matförgiftad, bör du snarast kontakta miljökontoret. Det är viktigt med en tidig kontakt för att kunna hitta orsaken samt att förhindra att flera personer drabbas.
Kontakta oss
Elisabeth Åkärbjär
miljöinspektör
Telefon: 0250-55 22 74
elisabeth.akarbjar@orsa.se
Magnus Lundberg
miljöinspektör
Telefon: 0250-55 21 59
magnus.lundberg@orsa.se
Sara Hodler (Tjänstledig)
miljöinspektör
Telefon: 0250-55 21 62
sara.hodler@orsa.se
Oleana Hedman (Tjänstledig)
miljöinspektör
Telefon: 0250-55 21 49
oleana.hedman@orsa.se
Camilla Dahl
miljöinspektör
Telefon: 0250-55 21 51
camilla.dahl@orsa.se
Miljökontoret
Telefon: 0250-55 21 57
miljokontoret@orsa.se
Länkar
Livsmedelsverket - information till små företag