Erik Moræus - ingenjören som byggde ett spelmanslag...
1948 var Gössa Anders en gammal man. Intresset för de gamla låtarna hade svalnat. Gössas spelmanslag hade upphört. In på scenen träder Erik Moræus. Efter 11 år i Stockholm flyttar den 28 årige ingenjören och spelmannen hem. Och han kommer hem med en vision. Att bevara de gamla låtarna.
Erik hade folkmusiken i blodet. Mamma Anna sjöng och trallade. Det berättas hur hon smet ut genom fönstret för att lyssna på spelmännen och lära nya låtar. Föräldrarna var djupt religiösa och accepterade inte spelmännen. Eriks far spelade fiol - bland annat låtar som han lärt sig av sin morbror, en viss Blecko Anders...
Radiolaget
Erik hade varit mycket aktiv som spelman även i Stockholm Bland annat spelade han med Dalaföreningens spelmanslag och det som kom att kallas Radiolaget, i vilket man hittade bl a Knis Karl Aronsson från Leksand och en annan spelman med Orsapåbrå - Erik Klockar.
Bevarade Gössas låtar
Väl hemma sparkade Erik liv i ett nytt spelmanslag. Efter mycket övertalande ställde Gössa Anders upp igen och lärde ut sina låtar. Erik ordnade med uppteckningar och annan dokumentation, ordnade spel-mansstämmor, anordnade och ledde låtspelskurser, såg till att arvet dokumenterades vid radio- och skivinspelningar! Intresset var inledningsvis lite trögt. Men Erik lyckades skaffa det nya spel-manslaget en radiospelning och lyckades väcka intresset för de gamla låtarna, som hotades att trängas undan av hälsingelåtar och gammeldans, genom förevändningen att radion bara ville ha gamla Orsalåtar!
Erik kom att bli ordförande i Dalarnas spelmansförbund hela 80-talet och ledde även Orsa hembygdsförening åren 1955-1989.
Och så är han förstås far till Perra, Olle och Kalle som fört arvet in i varje svenskt hem.
Mer än någon enskild bidrog Erik till att arvet efter Blickus och Gössa kommer att fortleva i evinnerliga tider.
Han kom också att få god hjälp av sin svåger.
Nästa sida: Pelle Jakobsson - den nyfikne spelmannen