Axel Hambræus - den kulturella mångsysslaren
”Du är inte lik andra präster, men fortsätt på din väg”. De orden fällde biskopen till den unge pastorsadjunkten i Leksand, Axel Hambræus efter att ha hört honom en högmässa. Axel Hambræus var ung, originell och radikal. Han berättade historier istället för att predika efter uppställda ordningar. Folket gillade det. De övriga prästerna rynkade på näsan. Dessutom var han förlovad med en frånskild fru. Det gillades inte heller. Men Berta var altsångerska och pianist och en stor inspirationskälla till den unge prästen, som dessutom hade musikaliska ambitioner.
Ung kompositör
Mycket ung hade Axel Hambræus också börjat komponera. Redan vid nio års ålder kunde han harmoniläran hjälpligt. Familjen var musikalisk, pappan organist i Nora och alla barnen spelade något instrument innan de kunde läsa!
När Axel fick tjänst i Orsa 1917 kom han i kontakt med folkmusiken på allvar.
- I Orsa fanns det på den tiden många bra och originella spelmän, Märkvärdigt nog gick låtarna i kyrktornarter, fast det visste de inte... har Axel berättat.
Prästmannen lierade sig snabbt med dem som bara decennier tidigare blivit kallade ”Ljotn´s stjalltjirer” - Djävulens skällkor. Snart sagt alla kompositioner; sånger, violinstycken, ensemblemusik bar omisskännliga folkmusikklanger.
Grunubergslåten
Här i Orsa är förmodligen Grunubergslåten den mest kända Hambræus-kompositionen.
Eller komposition... Vissa melodier låter sig inte komponeras. De kommer till en. Så här har Axel Hambræus berättat om hur Grunubergslåten kom till honom:
”En sommardag var jag och min hustru Berta på besök i fäboden Grunuberg. Mor Anna bad mig spela en låt innan vi skulle skiljas åt för nattens vila. Så tog Vår Herre ena handen och stråken den andra och spelade melodien som spelat i mitt inre, då jag gått över den sista myren. Om och om igen spelade jag melodien, glömsk av att jag hade lyssnare. En gammal spelman undrade vad låten hette. - Den har inget namn än. Man jag skulle vilja kalla den för Grunubergslåten.”
Axel Hambræus var inte bara musikant. Han var också nykterhetsman, debattör, folkbildare - och författare. Hans mest kända roman - Prästen från Uddarbo - översattes till flera språk och blev dessutom filmatiserad med Max von Sydow i huvudrollen.
Nästa sida: Jan Carlstedt - vår stora tonsättare